Tuesday, 21 July 2009

Fikirku,Nafasku,Langkahku,Nadiku adalah Tangis



Tiap fikirku tangis
Tiap nafasku tangis
Tiap langkahku tangis
Tiap denyut nadiku tangis

Aku sudah tidak mampu berusaha
Aku sudah tidak berdaya mengubah
Aku sudah tidak bertenaga menghalang

Lemah rasa tubuh ini
Lenguh rasa urat saraf ini
Lelah rasa nafas ini
Longlai rasa gerakku ini

Aku kah yang bersalah
Aku kah yang silap perhitungan
Aku kah yang silap meneka
Aku kah yang silap menduga

Alir airmata teringatkan kamu
Sedut nafas terfikirkan kamu
Sesak dada tadah untuk kamu
Sunyi mimpi hanya untuk kamu

Aku sudah resah
Aku sudah gelisah
Aku sudah musnah
Aku sudah kalah

Jika ini jalan hidupku
Jika ini arah panduku
Jika ini tunjuk pandangku

Aku redha
Aku pasrah
Walau masih ada esak tangis..

38 comments:

  1. ada masanya bila kita dah terasa mahu tewas... pasrahlah. berserahlah pada Allah... tapi harapan jgn sesekali hilang ok... walupun semua perkara sudah tewas, harapan jgn sesekali tewas...

    ReplyDelete
  2. Redha.. kerna semuanya ketentuan dari Ilahi.
    Doa dan Usaha telah disempurnakan. Namun Hanya Dia yg dpt menentukan.

    Make yrself precious, then others will make you as their precious.. InsyaAllah.. :)

    ReplyDelete
  3. Menangis kadang2 boleh hilangkan duka lara tu. Tapi menangis takkan ubah apa2. Perkara itu ttp berlaku. Perkara itu dah pun terjadi. Menangis keluar air mata darah pun, akan sama je.

    Yang best bila menangis, semoga kesucian airmata itu yang menjadi pembersih hati. Biar basuh dendam hati yang lara tu. Biar cuci setiap inci kekesalan tu. Dan semoga semuanya kembali tenang bila air mata itu berhenti mengalir.

    ReplyDelete
  4. CHIME-Cukup lama pasrah cukup lama berharap..Harapan Insyallah sentiasa ada tapi terbukanya tidak diketahui bila..hmmm

    ReplyDelete
  5. HONEYDY LOVE-Begitulah hidupkan..adakalanya happy adakalanya kecewa sedih..macam2 ada..
    Tapi kita hanya mampu berserahkan..Serah segala-galanya pada yang maha berhak atas sesuatu..
    Moga jalannya diredhai dan diberkati..Insyallah..

    ReplyDelete
  6. CAHAYA-Kita berharap begitu..tapi adakah kita mampu..Tapi kita boleh mencuba dan terus mencuba agar hati ini bersih kembali..Suci kembali dari penyakit hati..
    Agar hati kembali senyum ...Erk! bolehke hati senyum..hehe

    ReplyDelete
  7. abg ad teriak pasai apa nih?
    dik yanie ada buat salah ka?

    alalalalalal...tak mo teriak2 eh...huduh bebenor..

    kekkekkee

    ReplyDelete
  8. adeh shahdu lagi sendu puisi ni........

    bagi biru..

    bibirku senyum, hatiku pilu
    mataku senyum, hatiku pedih
    tawaku senyum, hatiku sedih

    heheheh... baru nak belajo ni
    kehkehkeh =)

    ReplyDelete
  9. HAPUSKANLAH AIR MATA MU...

    WAN ADA DISINI YG PASTI MEMBAHAGIAKANMU

    CEEWAHHH

    hahahaha

    jgn cedeh2 naa...

    ini semua ujian n dugaan drpd-NYA...

    ReplyDelete
  10. setuju dengan pendapat cahaya.

    tapi, nangis sembunyi2 ok...jangan lak orang lain nampak.hehe

    ReplyDelete
  11. YANIE-Teriak pasai Yanie laa..hahaha... taklah..itu perumpamaan jaa.melankolik kan..hehehe..Faham dulu puisi tu bebaik..hehe..kalau faham dan masuk rasa sure teriak sama...kih3x..

    ReplyDelete
  12. BIRU-Hehehe...blaja jangan tak blaja...hehe.. Dalam kita senyum ada terselit rasa yang orang lain tidak tahu...Malah orang lain tak pernah terfikir...hehe..

    ReplyDelete
  13. MR SYAZWAN-Mana FUUYYOOO nye?..Takkan cedih gak sampai takde FUUYOOO...hehe..Dugaan dan ujian daripadaNYA..Kita pasrah dan redha InsyALLAH..Mga Allah berikan kekuatan ..hehe

    ReplyDelete
  14. KCYNODIA-Nangis sembunyik2 kat mana tu yea..dalam toiletke..hehe..Takde nangis pun..Tangis dalam hati kot..keh3x..

    ReplyDelete
  15. ad, masa ad tulis blog ni selalunya dalam keadaan depress ke?

    ReplyDelete
  16. FAISAL-Tak laa Faisal..Kadang2 tgh gelak jer tulis..hehe..tapi kdg2 menyelam utk merasai..kira mcm bayang2kan laa..hehehe...

    ReplyDelete
  17. kadang kita terlalu kerap mengeluh.
    kadang kita terlalu kerap meratap.
    hingga kita lupa untuk meminta dari Dia.
    lupa untuk sujud dan berdoa pada Dia.

    ReplyDelete
  18. giler sedih dan sebak...mood bertukar...tahan...

    ReplyDelete
  19. tangisan dalam tertawa
    sedu sedan menjadi syair indah
    terasa inginku sentuh bayanganmu
    Walau hanya seketika cuma
    Akan hilang rindu dan dahaga
    Akan pulih semangat kasih dan mesra
    seperti baru kena cinta... (huhu, lupa dah lagu apa ni haha)

    ReplyDelete
  20. ADDY-Satu-satunya tempat kita mengadu adalah padaNYA...Kadang-kadang keluhan dan ratapan lah yang akan meredakan rasa hati yg gundah dan keluh kesah...Ya kita tahu hanya pada DIA kita memohon segalanya...Agar yg keruh kembali jernih yang bergelora kembali tenang..Dan kita berserah sepenuhnya padaNYA..Kita terimalah apa takdirNYA..Pasrah...

    ReplyDelete
  21. BOZZO-Jangan sedih sedih dan sebak Bozzo..hehe..Tapi kalau tak tahan nangis jer..baru redaa rasa itu...hehe

    ReplyDelete
  22. ZAMSPOTTE-Lirik lagu plak..hehe..best liriknya...ingatkan Zam karang puisi..hehe..carikan lagu sapa tu..hehe

    ReplyDelete
  23. ad ne mmg berjiwa puitis la...aduhai...layan je ngan puisi2 ad

    ReplyDelete
  24. haaaaaaaaaaaaa.. hari jadi?
    jeng jeng jeng =P

    ReplyDelete
  25. WAHIDAH-Hehehe..layannnnn...

    ReplyDelete
  26. BIRU-Hari jadi? Hari jadi sapa lak ni?..

    ReplyDelete
  27. Salam, hai en ad.. ska sgt bc puisi2 awk. aduh, kna buka bku sastera mlayu balik nie. heheh.. leh request puisi x? hehhe.. nak puisi ttg bendera mlaysia leh? :)

    ReplyDelete
  28. tangis tu kadangkala mampu meredakan...

    ReplyDelete
  29. SHIDAH_MELATI-Wslm..terima kasih suka baca puisi AD...Baca dan hayati k..hehe...kdg2 ada maksud tersirat disebalik puisi itu..hanya yang memahami indahnya bahasa sahaja akan faham..hehe..
    Hmmm..request puisi?..Ttg bendera Malaysia?..nanti Ad fikirkan demi negara kita..hehe..Kalo idea mari Ad bagi kat shida k..Tq sbb singgah blog Ad yg tak seberapanya ni..

    ReplyDelete
  30. PERIDOT SEPI-Yup itulah sebaiknya..tangis lah sepuasnya agar dapat meredakan rasa yang ada dalam jiwa...dan selepas itu redha dan pasarahlah apa yang terjadi kerana hikmahnya yang tersembunyi...

    ReplyDelete
  31. umpama mimpi dalam mimpi... penyanyi... damasutra kot

    ReplyDelete
  32. ni saje je nak bagitau, atas sebab2 teknikal yg menyusahkan, url blog saya ada pertukaran sikit...i-chimera tukar jadi el-chimera.blogspot.com (mcmlah ada org kesah...) errrr, saje je nak bagi tau. yg lama tu ntah apa masalah takleh nak view pulak... saje je bagi semangat suruh tutup blog...

    ReplyDelete
  33. ZAMSPOTTE-Ooooo lagu damasutra rupanya...hehe

    ReplyDelete
  34. CHIME-Okeyy after this I'll change it k...teruskan semangat berblog anda..jgn biarkan anasir2 luar menghakis semangat yang ada..hehehe...

    ReplyDelete
  35. CHEKGU SEKOLAH-Apakah?..hehe

    ReplyDelete
  36. Your blog is very nice. The images are very beautiful. God is Great. Best wishes.

    http://www.thedynamicnature.com

    ReplyDelete

LUAHKAN RASA YANG ADA :-)