Thursday, 17 December 2009

SALAM MAAL HIJRAH 1431H...Doa Akhir Tahun dibaca 3 kali pada akhir waktu Asar atau sebelum masuk waktu Maghrib pada akhir bulan Zulhijjah.Sesiapa yang membaca doa ini, Syaitan berkata

"Kesusahan bagiku dan sia-sia lah pekerjaanku menggoda anak Adam pada setahun ini dan Allah binasakanaku satu saat jua. Dengan sebab membaca doa ini, Allah ampunkan dosanya setahun"Maksudnya:

Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, Engkaulah yang kekal abadi, yang qadim. yang awal dan ke atas kelebihanMu yang besar dan kemurahanMu yang melimpah dan ini adalah tahun baru yang telah muncul di hadapan kami. Kami memohon pemeliharaan dariMu di sepanjang tahun ini dari syaitan dan pembantu-pembantunya dan tentera-tenteranya dan juga pertolongan terhadap diri yang diperintahkan melakukan kejahatan dan usaha yang mendekatkanku kepadaMu Wahai Tuhan Yang Maha Agung dan Maha Mulia.

Wahai Tuhan Yang Maha pengasih dari mereka yang mengasihi dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad. Nabi yang ummi dan ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan kesejahteraan ke atas mereka.

Barangsiapa yang membaca doa akhir tahun ini, maka syaitan akan berkata:
"Hampalah kami di sepanjang tahun ini".


DOA AWAL TAHUN HIJRAH

Maksudnya :
Allah SWT berselawat ke atas penghulu kami Muhammad SAW, ahli keluarga dan sahabat-sahabat baginda dan kesejahteraan ke atas mereka.

Wahai Tuhan, apa yang telah aku lakukan dalam tahun ini daripada perkara-perkara yang Engkau tegah daripada aku melakukannya dan aku belum bertaubat daripadanya. Sedangkan Engkau tidak redha dan tidak melupakannya. Dan aku telah melakukannya di dalam keadaan di mana Engkau berupaya untuk menghukumku, tetapi Engkau mengilhamkanku dengan taubat selepas keberanianku melakukan dosa-dosa itu semuanya. Sesungguhnya aku memohon keampunanMu, maka ampunilah aku. Dan tidaklah aku melakukan yang demikian daripada apa yang Engkau redhainya dan Engkau menjanjikanku dengan pahala atas yang sedemikian itu. Maka aku memohon kepadaMu.

Wahai Tuhan! Wahai yang Maha Pemurah! Wahai Yang Maha Agung dan wahai Yang Maha Mulia agar Engkau menerima taubat itu dariku dan janganlah Engkau menghampakan harapanku kepadaMu Wahai Yang Maha Pemurah. Dan Allah berselawat ke atas penghulu kami Muhammad, ke atas ahli keluarga dan sahabat-sahabatnya dan mengurniakan kesejahteraan ke atas mereka.

Semoga dengan berakhirnya tahun hijrah 1430h ini akan mengakhirkan segala apa sahaja yang memberikan keburukan kepada kita dan dengan tibanya musim tahun 1431h ini akan membawa sinar baru dalam kehidupan kita dalam mencapai apa sahaja hajat dihati yang masih belum tertunai.Semoga tahun baru hijrah ini akan memberikan kita seribu satu kenikmatan hidup dalam apa sahaja ruang hidup yang kita terokai.Moga tahun baru hijrah ini juga akan membentengi diri kita dari melakukan apa sahaja kesilapan dan kesalahan baik disisi manusia malah yang lebih penting disisi ALLAH..Moga kita sama-sama dalam seru dan jalan yang sama menuju jalan yang diredhai dan dirahmati.INSYALLAH.

Dikesempatan ini AD mengucapkan Selamat Tahun Baru Hijrah 1431h.Moga kita dalam lindungi ALLAH sentiasa dan kita berdoa agar apa sahaja yang kita lalaui dan jalani dipermudahkan olehNYA..INSYALLAH..

4 comments:

 1. hijrah itu perjuanggan..
  hijrah itu pergorbanan..
  hijrah itu persaudaraan...
  oleh itu...
  mari semua...
  kita sambut maal hijrah
  tingkatkan semangat tegakkan syiar islam..
  untuk sepanjang zaman....
  yeaahaakk

  salam fuuyyoo maal hijrah...

  ReplyDelete
 2. SYAZWAN- Salam Hijrah Syazwann..Fuuyyooo..

  ReplyDelete
 3. salam maal hijrah ad,
  semoga tahun ini kita lebih baikd ari sebelumnya
  amin

  take care

  ReplyDelete
 4. BLUE CITY- INSYALLAH..Sama2lah kita berMUHASABAH dan perbaiki diri...

  ReplyDelete

LUAHKAN RASA YANG ADA :-)